четвер, 31 березня 2022 р.

100 років театру Березіль

 

Сьогодні, виповнюється 100 років легендарному театру «Березіль». Засновник, ідейний натхненник, реформатор нового  мистецького об’єднання, Лесь Курбас створив новий формат театру, який змушував думати, збурював літературні дискусії. Березіль не боявся тем, які ставив час – голод у селі, соціальні проблеми, суперечність між ідеалом і реальністю, що не відповідали картинці радянської пропаганди. В той час, коли в Європі ширились модерністські течії, що дозволяли митцям якнайширше реалізовувати свою творчість, ідеологи комуністичного режиму забороняли «буржуазне мистецтво», втискали творчість в рамки, накладали цензуру, а згодом почали знищувати незгодних вільних митців. Ми ніколи не забудемо Розстріляного відродження і всіх злочинів кривавої імперії зла.

Триває жорстока війна рф проти України, проти всього вільного світу. Не пробачимо жорстоко відібрані людські життя, долі, зруйновані міста і села, храми, театри, університети, бібліотеки, історичні будівлі -  Донецький обласний драмтеатр в Маріуполі, Маріупольський художній музей  ім. А.Куїнджі, музей старожитностей у Чернігові, пошкоджені Охтирський міський краєзнавчий музей, Іванківський історико-краєзнавчий музей, доля експонатів яких (в т.ч. колекція робіт художниці Марії Приймаченко) невідомі, та інші теракти варварів.

Ми обов’язково переможемо! Ніколи більше на нашій святій Українській землі «врага не буде супостата, а будуть син і буде мати, і будуть люди на землі»!

Немає коментарів:

Дописати коментар